Περιβαλλοντικό πρόβλημα

Οφέλη για το περιβάλλον μέσα από την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου

Η εντατική γεωργία ασκεί σοβαρές πιέσεις στην περιοχή εφαρμογής, η οποία είναι ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας και εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000 και προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar, και σε συνδυασμό με τις λοιπές οικονομικές δραστηριότητες έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση της λίμνης Κορώνειας. Η υπεράντληση των υπόγειων υδροφορέων, καθώς και η άμεση άντληση νερού από τη λίμνη έχει οδηγήσει σε αισθητή πτώση της στάθμης της. Η αναμενόμενη κλιματική αλλαγή θα εντείνει το πρόβλημα καθώς θα επηρεάσει τα ανανεώσιμα αποθέματα των υπόγειων υδροφορέων.

Στην περιοχή εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης η κατάσταση των υδάτων χαρακτηρίζεται ως κακή, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Από την επεξεργασία και την αξιολόγηση των στοιχείων των υφιστάμενων γεωτρήσεων, προκύπτει ότι υπάρχει μία σχετική πτώση της πιεζομετρικής στάθμης σε ποσοστό 68% των γεωτρήσεων (από -0.02 m έως -4.08 m/έτος). Αν αυτό συνδυαστεί με το αυξημένο κόστος ενέργειας λόγω υπεράντλησης, το πρόβλημα στην περιοχή θα οξυνθεί. Από την εφαρμογή των δράσεων του έργου αναμένεται εξοικονόμηση ενεργειακών και φυσικών πόρων που θα προκύψει από την αποτελεσματική χρήση του αρδευτικού νερού.

Το κόστος ενέργειας για την άντληση και εφαρμογή του αρδευτικού νερού αναμένεται να έχει θετικό αποτέλεσμα στη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Δεδομένης της μεγάλης οικολογικής σημασίας της περιοχής εφαρμογής, τα μέτρα αναμένεται να έχουν θετικές επιδράσεις στην βιωσιμότητα της λίμνης Κορώνειας και παράλληλα θα διασφαλιστεί η αειφορία στην ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του έργου θα βασιστεί σε κατάλληλους δείκτες που συνδέουν την παραγωγή, την κατανάλωση αρδευτικού νερού και την κατανάλωση ενέργειας για την άρδευση.

Η μετάβαση προς μια γεωργία χαμηλότερων εισροών, αειφορική και φιλικότερη προς το περιβάλλον χρειάζεται μια διαφορετική διαχείριση του εδάφους και των λιπασμάτων. Η χρήση εμβολίων ΔΜΜ με «επί τόπου» παραγωγή περιλαμβάνει μια νέα προσέγγιση με ελαχιστοποίηση των λιπασμάτων, ώστε να μεγιστοποιείται η ωφέλεια από τους ΔΜΜ και να αυξάνεται η οργανική ουσία των εδαφών, διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλές αποδόσεις. Επί πλέον, οι ΔΜΜ συμβάλουν στη δημιουργία καλύτερης εδαφικής δομής και εκ φύσεως ενισχύουν την εδαφική μικροβιακή δραστηριότητα, ενώ συμβάλουν οι ίδιοι και η αύξησης της εδαφικής οργανικής ουσίας στην αποθήκευση άνθρακα στο έδαφος.